Jak odżywiać się w ciąży?
Ciąża jest częstym impulsem do zmiany nawyków żywieniowych. O diecie podczas ciąży krąży bardzo dużo mitów, które często są nie tylko nieprawdziwe, ale także mogą mieć poważny wpływ na rozwój dziecka, a także Twoje samopoczucie. Co w takim razie mogą spożywać, a czego powinny się wystrzegać przyszłe mamy?
Z pewnością wiele z Was słyszało, że w tym wyjątkowym czasie powinnyście jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego. Oczywiście, możecie mieć większy apetyt i to nie jest nic dziwnego (szczególnie w drugim i trzecim trymestrze), ale nie powinnyście się przejadać, ponieważ może to być przyczyną nie tylko kilku nadprogramowych kilogramów, ale także poważnych problemów zdrowotnych.
Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w warzywa i owoce, które dostarczają wiele niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo produkty te są źródłem niezwykle istotnych węglowodanów złożonych.
Nie stroń też od mięsa będącego jednym z podstawowych źródeł żelaza. Uważaj jednak na rodzaj mięsa, jakie spożywasz. Sięgaj częściej po mięso białe, które jest o wiele zdrowsze od czerwonego. Bezwzględnie powinnaś unikać jedzenia potraw, jakie zawierają surowe mięso oraz ryby. Natomiast tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi.
Kolejnym mitem jest stwierdzenie, że ciężarne powinny unikać mleka oraz jego przetworów. Nabiał jest bardzo ważnym składnikiem diety przyszłej mamy, ponieważ dostarcza jej organizmowi białko oraz wapń, a także witaminę D.
Bardzo istotny jest także sposób, w jaki się odżywiasz. Kobietom w ciąży poleca się spożywanie pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia – trzy główne oraz dwa mniejsze.
Nie musisz także rezygnować ze słodyczy, które są źródłem cukrów prostych, oraz kawy. Nie zapominaj jednak o tym, aby z nimi nie przesadzić.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, co możesz spożywać w czasie ciąży, skonsultuj się ze swoim lekarzem ginekologiem.